Що робити якщо поржавів чавунний казан або сковорода
Чавун іржавіє тільки при неправильному використанні або неправильному першому введенні казана в експлуатацію. Головне правило не залишати казан мокрим і не залишати в казані на довго продукти, що мають кисле середовище.
Як ми рекомендуємо користуватися казаном у 2 словах. Після приготування їжі казан потрібно вимити і поставити на плиту на кілька хвилин, щоб він весь висох і не залишилася волога. Затемкапнути трохи олії і серветочкою натерти тонким шаром. Так казан прослужить багато років. Якщо олією можна змащувати через раз, то на сухо висушити необхідно щоразу.
Іржу не бійтеся. Казан виготовлений з безпечних і екологічно чистих матеріалів. Вам просто необхідно зараз від неї позбутися і постаратися не допускати повторної появи.
1. Добре вимити казан від іржі миючим засобом, якщо потрібно потерти. Ставимо на плиту або у духовку хвилин на 10-15. Казан піде
плямами і врешті стане сірим у розводах. Даємо охолонути.
Миємо із засобом знов.
2. Знову на плиту. Буквально на декілька хвилин. Випарюємо
воду. Але так, щоб руки не обпекла.
3. Кидаємо невеликий шматочок маргарину (спреду, вершко-
вого масла). Він починає танути, а ви починаєте його вти-
рати в сковороду клаптиком тканини таким чином, щоб ніде не залишилося незмащених ділянок.
І ззовні також! Але без калюжок. ТОНКИМ-ТОНКИМ шаром.
Не повинно залишитися ніякого ворсу чи шматочків сервет-
ки, бо все що залишиться, стане невід’ємною частиною ва-
шого полімерного шару. А це не по фен-шую...
4. У духовку на 250 °С на годину. Може бути дим, запах, але потім
краса))). Казан змінить колір та фактуру. Стане чорним та
матовим.
Головні правила експлуатації чавуна:
1. Готувати потрібно з олією. Чавун олію любить. Без олії можна хіба що коржі пекти. Вони
до речі сказати на чавуні печуться, а не смажаться.
2. Приготування «вологих» страв (тушкування, соуси тощо) бажано чергувати з чимось
смаженим на олії, щоб відновити захисну плівку.
3. «Вологі» страви в чавуні не залишати. Приготували-з’їли))). Ну або переклали кудись.
Смажену картоплю, яєчню або рибу (без маринаду) я, наприклад, залишаю до ранку. Нічого
страшного не станеться.
4. У ПОСУДОМИЙКУ НЕ ВАРТО! Просто гарячою водою з щіткою для посуду або шкребком,
якщо багато готували та нагоріло жиру. Можна використовувати трохи засобу для посуду,
але вимивати «до блиску» не потрібно. Від чавуну дуже легко все відлипає. Деякі взагалі не
миють, а просто витирають сковороду паперовою серветкою.
5. Після миття ВИТИРАТИ НАСУХО. САМЕ НАСУХО, бо якщо залишаться вологі плями, буде
ймовірність появи іржі. Можна висушити на плиті. Для «гурманів» можна ще натерти олією
та прогріти.
6. Замочування на «тиждень» вашому чавуну може не сподобатися...
7. Розігрівати перед тим як щось класти, як мінімум, пару хвилин. Причому з олією! Чавун
гріється повільно. У нього теплопровідність у 10 разів нижча, ніж у алюмінію або сталі. Типо-
ве непорозуміння: поставили на плиту, і майже одразу поклали їжу, причому навіть без олії,
як звикли на посуді із синтетичним покриттям.